Svečanost povodom postavljanja zastave Hrvatske u zgradi Delegacije EU u BiH

Hrvatska je 1. jula postala država članica Evropske unije. Ceremonija kojojom je svečano obilježeno pristupanje Hrvatske EU održana je u prostorijama Delegacije EU u BiH 1. jula te je tom prilikom, uz 27 zastava zemalja članica EU, postavljena i Hrvatska zastava. Ambasadori EU i Hrvatske u BiH, Peter Sorensen i Tonči Staničić su se tom prilikom obratili zvanicama.

Poželivši dobrodošlicu Hrvatskoj delegaciji, ambasador Sorensen naglasio je da napori i predanost Hrvatske koje je pokazala na putu ka Uniji i čiji su rezultat članstvo Hrvatske u EU treba da motivišu ostale zemlje Zapadnog Balkana da ubrzaju svoj napredak u Evropskim integracijama.

Ambasador Sorensen je dodao: “Ulazak Hrvatske je dokaz uloženog napora zemlje na provođenju reformi i rješavanju izazova koje sa sobom nosi proces pridruživanja. On pokazuje da se uz neophodnu političku volju da se provedu političke i ekonomske reforme i manifestuje poštovanje prema evropskim vrijednostima, kao što je vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava – tada, i tek tada, može ostvariti članstvo u Evropskoj uniji.“

„Hrvatsko članstvo je, takođe, najnoviji dokaz transformativne snage politike proširenja Evropske unije: ratom razorena prije samo dvije decenije, Republika Hrvatska je sad stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze članstva u Evropskoj uniji.
Prema tome, ambasadore Staničiću, u ime Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kao specijalni predstavnik Evropske unije – želim Vam tople i srdačne čestitke.”

Hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić obratio se prisutnima na hrvatskom – novom zvaničnom jeziku Evropske unije – naglašavajući da se Hrvatska vratila u srce Evrope, gdje i pripada.

Ambasador Staničić je dodao: “U Zagrebu su sinoć, također, izrečene brojne i potrebne zahvale, ali treba ih izreći i ovdje. S pozicije prvog hrvatskog diplomata u Bosni i Hercegovini, u ime mojih djelatnika i u svoje ime, iskreno zahvaljujem veleposlaniku Sorensenu, njegovu timu, svima onima koji su radili ili još rade u Delegaciji tijekom posljednjih nekoliko godina, na sadržajnoj, iskrenoj, maksimalno konstruktivnoj suradnji oko svih pitanja toliko važnih za Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju u cjelini.”

Ambasadori Sorensen i Staničić naglasili su značaj 1. jula za BiH i napomenuli da je ulazak Hrvatske u EU još jedan dokaz da je Evropska perspektiva jedina realna opcija za dalji napredak BiH, korištenjem blizine jedinstvenog tržišta Unije sa više od pola miliona kupaca.

Europa.ba