Započeo projekat stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica

Zvanična provedba projekta koji finansira EU „Sistem socijalnog stanovanja – Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi” započela je 2. jula 2013. godine.


U narednih 20 mjeseci realizacije projekta, obezbijedit će se stalno rješenje stambenog pitanja za 62 socijalno ugrožene porodice i inicirati usvajanje strategije i relevantnog zakonodavstva socijalnog zbrinjavanja na nivou BiH.


Projektom će se razviti i preporučiti integrativni održivi model socijalnog stanovanja sa posebnim naglaskom na socijalno ugrožene kategorije, obezbijedit će se mogućnost pristupa socijalnim uslugama za ranjive grupe i izgraditi 6 stambenih zgrada sa 62 stambene jedinice u 6 projektnih lokacija, općinama Jablanica, Prozor-Rama i Stari Grad Sarajevo u FBiH, gradu Bijeljina u RS i Distriktu Brčko BiH.


Predstavnici upravnih i administrativnih tijela u navednim lokacijama u BiH će biti obučavani i koordinirani od strane iskusnog osoblja Hilfswerk Austria International i Fondacije lokalne demokratije, te direktno uključeni u provedbu projektnih aktivnosti, obezbjeđujući osnovne preduslove za njihovu uspješnu realizaciju.


Ukupna vrijednost projekta je 1.679.000 eura, od čega je milion eura obezbijedila EU, a 679.000 eura lokalne vlasti i Hilfswerk Austria International.


Projekat provodi Hilfswerk Austria International u partnerstvu sa Fondacijom lokalne demokratije BiH.

Europa.ba