Korak ka usklađivanju zakonodavstva na svim razinama u BiH – Niko ne može zadržati nelegalno stečenu imovinu

 


Na konferenciji ‘’Oduzimanje nelegalno stečene imovine kao instrument u borbi protiv kriminala’’, Projekat EU podrška provedbi zakona predstavio je set pravnih standarda koji čine minimum polaznih osnova u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine. Dokument je rezultat aktivnosti Radne grupe projekta, koja objedinjuje znanja i iskustva policijskih službenika, tužilaca, sudija, predstavnika ministarstava pravosuđa i akademske zajednice u BiH.


Usvajanje ovog seta dovelo bi do usklađivanja propisa u ovoj oblasti na svim nivoima u BiH.


„Snažno vjerujemo da je usvajanje ovog seta minimalnih pravnih standarda u postojeće i novo zakonodavstvo neophodno za razvoj efektivnih struktura za povrat imovine širom zemlje”, kazala je Brigitte Kuchar, programska menadžerica Delegacije EU u BiH.
Usklađivanje pravnih propisa sprečava različita tumačenja ovog pravnog instituta i dosadašnju nedosljednu primjenu procedura za finansijske istrage i oduzimanje nelegalno stečene imovine. “Nadalje, uklanja prepreke za saradnju između agencija za provođenje zakona, tužilaštava i sudova, te omogućava efektivnu međunarodnu saradnju,“ izjavio je Karl Lesjak, voditelj Projekta.


Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH, istaknuo je da sveobuhvatna borba protiv organiziranog kriminala predstavlja jedan od glavnih prioriteta, ali i izazova za cjelokupni sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini.


„Uspješna borba protiv kriminala jedan je od osnovnih preduvjeta i kriterija za pristup Europskoj uniji i NATO-u. Oduzimanje kriminalom stečene imovine je najučinkovitije sredstvo u borbi protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta, što je jasna poruka nositeljima nezakonitih aktivnosti da se kriminal ne isplati”, zaključio je Ćavar.


Nakon usvajanja i implementiranja ovih pravnih standarda, pitanje oduzimanja nelegalno stečene imovine u BiH će biti u skladu s preporukama Nacrta Direktive o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelima iz marta 2012. godine. 


***


Projekat „EU podrška provedbi zakona“ finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.


Molimo Vas da pročitate: Obraćanje Brigitee Kuchar, EUD Program menadžer, na konferenciji “Oduzimanje imovine kao instrument u borbi protiv kriminala”


 

Europa.ba