Zamjenik šefa Delegacije EU, dr. Renzo Daviddi, sastao se sa direktorom Agencije za statistiku BiH, Zdenkom Milinovićem, kako bi razgovarali o popisu

 


Direktor Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović, posjetio je danas sjedište EU u Sarajevu kako bi informisao zamjenika šefa Delegacije EU u BiH, dr. Renza Daviddia o novostima u vezi sa popisom koji se trenutno provodi. Evropska unija je pored podrške koje njeno statističko tijelo, EUROSTAT, pruža kroz Međunarodnu posmatračku operaciju (IMO), osigurala finansijsku pomoć popisu u iznosu od 12.3 miliona eura. IMO prati da li se međunarodni standardi primjenjuju u toku provedbe popisa.


Gospodin Milinović objasnio je da Agencija za statistiku BiH radi zajedno s dva entitetska zavoda za statistiku kako bi osigurali da se popis provodi u skladu sa međunarodnim standardima. Smatra da se popis dobro odvija te da se također susreće sa logističkim izazovima koji su svojstveni operacijima u koje je uključeno preko 19.000 popisivača. Gospodin Milinović je izvjestio i o novostima u vezi procesa finaliziranja ugovora za prostor za bezbjedno skladištenje popisnog materijala, koji će uskoro biti zaključen.


U vezi nedavnih medijskih izvještaja, gospodin Milinović je objasnio da je u skladu s međunarodnom popisnom praksom da popisivači nose popisnice kući dok ne završe svoj posao u popisnom krugu za koji su zaduženi te da je taj materijal pod kontrolom jednog od 3000 kontrolora. Nakon kontrole, materijal se predaje Opštinskoj popisnoj komisiji koja ga pohranjuje na sigurnom mjestu u opštini. Popisivači su obavezani ugovorom koji su potpisali da poštuju povjerljivost materijala i gospodin Milinović je naglasio da su popisivači sveukupno pokazali vrlo profesionalan odnos do sada.
Također je objasnio kako će nakon trenutne faze popisa, biti obavljene dodatne kontrole kada će u određenim dijelovima zemlje biti provedeno ponovno popisivanje kako bi se provjerilo da se podudara sa prethodnim popisivanjem.


Dr. Daviddi je izjavio: “Od velike je važnosti za Bosnu i Hercegovinu da se popis provede, kako bi se omogućilo da vlasti mogu pravilno planirati. Pozdravljam predanost popisivača koji danima rade dugo i naporno, i pozivam građane da pomognu popisivačima da dovrše svoj zadatak.”

Europa.ba