Pokrenut novi projekat koji finansira EU „Izgradnja kapaciteta za reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini“

Glavni cilj ovog projekta koji je pokrenut 17. oktobra 2013. godine će biti da se pruži šira podrška sistemima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH kako bi se isti uskladili s kriterijima za kandidaturu u EU.

Projekat će uglavnom biti usredsređen na sveukupno poboljšanje pravosudne obuke u BiH uz prvenstvenu brigu za obuku koja se obavlja u entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) i Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta. Projekat će se baviti potrebama CEST-ova u pogledu organizacije, ljudskih resursa i funkcioniranja. Veze i usklađivanje između planova reforme bit će uspostavljene putem komunikacijske strategije. Projektni eksperti će se oslanjati na najbolju praksu EU za sva područja podrške.

Pored organizacijskih pitanja, projektni eksperti će pristupiti pregledu metodologije i nastavnih programa edukacije koji se trenutno razvijaju u oba centra za edukaciju. Potrebe za poboljšanjem bit će procijenjene. Projektni eksperti će iznijeti prijedloge za poboljšanje sadržaja i sveukupne uspješnosti pravosudne obuke. Aktivnosti na obuci predavača (OP) bit će predviđene s ciljem da se unaprijede edukacijske vještine i praćenje programa edukacije. Obukom predavača će se dodatno osigurati održivost inicijativa u BiH u pravcu reforme.

Dodatni prioritet u ovom projektu su poduzimanje analiza za pravne i upravne reforme u vezi s uposlenicima u pravosuđu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija, tj. u vezi s pomoćnim osobljem u sudovima i tužilaštvima, poput npr. stručnih saradnika, sudskih izvršitelja i službenika. U pogledu usklađivanja s EU, smatra se preporučljivim da funkcije i organizacija upotrebe takvog pomoćnog osoblja budu pobliže usklađeni s praksom EU. Takvo pomoćno osoblje će takođe proći obuku.

Projekat će provoditi konzorcijumu koji predvodi kompanija Human Dynamics. Projekat će se odvijati u toku dvogodišnjeg perioda i blisko će sarađivati s relevantnim organima. Evropska unija finansira ovaj projekat iz Godišnjeg programa IPA 2010 u iznosu 1.125.000 eura.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:
Hulla & Co. Human Dynamics KG
Email: anamacanovic@humandynamics.org
Tel/faks: +387 33 445 254

Europa.ba