Smatrate li da obrazovni sistem treba biti oslobođeno političkih, nacionalnih i vjerskih uticaja da bi obrazovanje ostvarilo funkciju da omogući svakom pojedincu da razvija kreativnost i stiče znanja i vještine?

Nikolina Čabak,  Istočno Sarajevo

Kada govorimo o obazovnom sistemu u našoj državi nemoguće je ne dovesti ga u vezu sa politikom, nacionalizmom i religijom. Definitivno tri najrasprostranjenija faktora u svim sferama u BiH. Zato u potpunosti podržavam i zastupam liberalizaciju obrazovanja od te tri pojavnosti. Djeci i mladima je potrebno pružiti znanje i podstaknuti na kreativnost, a ne opterećivati ih politikom i religijom. Znanje zahijteva znanje, ne manipulaciju. A u tom smislu, osloboditi djecu od stvaranja mogućih predrasuda i razlika. Naravno da svako ima pravo na svoje političko, nacionalno i vjersko opredjeljenje, ali prije svega, na opšte i “zdravo” znanje.

Darko Baotić,  Livno

Miješanje ovih stvari u politiku je isto kao i miješanje baba i žaba. Obzirom da bi religija trebala biti privatna stvar svake osobe zbog toga se ne bi smjelo ovo miješati i imati uticaj na nešto što treba biti univerzalno. Obrazovanje je bazična vrijednost jednog društva i treba odražavati bogatstvo i raznolikost, a ne zatvarati se. Trebamo izvući maksimum iz djece i razvijati ih, a ne zamarati ih nepotrebnim stvarima.

Adna Aganspahić, Travnik

Svako dijete treba da ostvari svoje osnovno pravo na obrazovanje, jer samo znanjem mogu biti savladane sve predrasude. Nije problem religija, nacija i sve ovo što se dešava u obrazovanju nego na koji način se to koristi. Mislim da se trebamo zalagati da djeca dobiju što kvalitetnije obrazovanje, koje će biti jedinstveno u cijeloj državi i koje će ih naučiti da budu širokog uma i otvoreni prema novim spoznajama.

Europa.ba