Nova pravila EU za PDV na snazi od 2015. godine – uticaj na poslovanje sa trećim zemljama

Od januara 2015, usluge telekomunikacionih, radiodifuznih i elektronskih službi koje privatnim licima iz EU pružaju operateri iz trećih zemlja biće oporezovane PDV-om.

Ova promjena je posljedica usvajanja PDV paketa 2008. godine. Ovim promjenama, PDV tretman ovih usluga usklađen je sa glavnim principima PDV-a, u tome što se, kao porez koji se plaća na potrošnju, ubire u državi članici u kojoj su dobra ili usluge potrošene.
 
Ovaj princip, koji se već primjenjuje na elektronske usluge operatera iz trećih zemalja, biće proširen na telekomunikacione i radiodifuzne usluge, kao i nabavku unutar Evrope.
 
Nova pravila, koja su u ovom smislu usklađena sa principima OECD-a, predstavljaju odgovor na sadašnje narušavanje konkurencije. Oporezivanje prema mjestu osnivanja preduzeća obavljača je, u kontekstu usluga koje se bez poteškoća pružaju na daljinu, pogubno za operatere sa sjedišem u državama članicama EU, gdje je PDV stopa visoka.
 
Istovremeno, biće uveden tzv. mini One-Stop-Shop (MOSS) kao mjera pojednostavljivanja i omogućiće stranom dobavljaču da se, umjesto u svakoj državi članici u kojoj ima kupca u svrhe PDV-a registruje, prijavljuje i plaća PDV nabavku telekomunikaconih, radiodifuznih i elektronskih usluga putem jedinstvenog veb portala u državi članici po svom izboru. Tako će toj upravi podnositi jedinstvenu PDV prijavu kvartalno.

U svjetlu promjena od 2015. godine, Komisija je sačinila sveobuhvatni Vodič za MOSS, koji je dostupan ovdje. Ovaj vodič sadrži uputstva za poslovne subjekte o tome u čemu se sastoje nova pravila i kako će ona funkcionisati u praksi.

Da biste saznali više o Poreskoj i carinskoj uniji, kliknite ovdje

Europa.ba