Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Evropska komisija aktivna u borbi protiv sakaćenja ženskih polnih organa

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Evropska komisija je danas – u strateškom dokumentu – najavila novu akciju u borbi protiv sakaćenja ženskih polnih organa u Evropskoj uniji i šire. Smatra se da je ova praksa, koja je u međunarodnim okvirima prepoznata kao kršenje ljudskih prava i oblik zlostavljanja djece, pogodila 500,000 u EU i više od 125 miliona žrtava širom svijeta. U cilju borbe protiv obrezivanja žena, Komisija će iskoristiti finansijska sredstva EU u cilju sprečavanja ove prakse; unapređenja podrške za žrtve; pomoći za zdravstvene radnike, kao i primjene nacionalnih zakona protiv ženskog obrezivanja; te unapređenja zaštite u sklopu pravila EU o azilu za ugrožene žene. Komisija i Evropska služba za spoljne poslove su takođe posvećeni promovisanju borbe protiv sakaćenja ženskih polnih organa širom svijeta putem bilateralnih i multilateralnih dijaloga. Konačno, Komisija će inicirati istraživanja o broju ugroženih žena i djevojaka. Današnji plan akcije je nastavak javnih rasprava o sakaćenju ženskih polnih organa koje je Komisija pokrenula u martu.         

“Početkom ove godine, Evropska komisija se udružila sa revnosnim aktivistima u pozivu na nultu toleranciju prema sakaćenju ženskih polnih organa,” rekla je potpredsjednica Vivijen Reding, Evropski komesar za pravdu. Danas ispunjavamo obavezu. U akcionom planu Komisija ponovo naglašava svoju predanost borbi protiv nasilja nad ženama i eliminisanju prakse obrezivanja žena, kako u EU tako i na globalnom nivou. Ali budimo otvoreni: Komisija taj zadatak ne može obaviti sama. Radićemo ruku pod ruku sa zemljama članicama, UN-om, NVO i pogođenim zajednicama. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama biti u mogućnosti da sakaćenje ženskih polnih organa pošaljemo u istoriju.”    

“Nulta tolerancije prema sakaćenju ženskih polnih organa je politika koju Evropska unija promoviše u svojim spoljnim poslovima. Zajedno sa partnerskim zemljama širom svijeta angažujemo se u radu na iskorijenjivanju ovog čina koji predstavlja kršenje prava žena i djevojčica i na mnoge načine im nanosi bol. Današnje usvajanje strategije predstavlja dokaz naše zajedničke predanosti. Instrumenti i sredstva EU, politički i ekonomski, će biti iskorišteni u cilju promovisanja inicijativa i zakona koji će pomoći u stvaranju svijeta u kojem nijedna djevojka neće morati da se suoči sa ovom okrutnom i nedopustivom praksom”, rekla je visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbjednosti/potpredsjednica Evropske komisije, Ketrin Ešton. 

U današnjem saopštenju o politici Komisije izložen je niz akcija usmjerenih na eliminaciju obrezivanja žena, i to:

Bolje razumijevanje ove pojave: izrada pokazatelja (putem Evropskog instituta za ravnopravnost žena) u cilju boljeg uvida u broj žena i djevojaka koje su bile žrtve i koje su pod rizikom od sakaćenja;;

Sprečavanje obrezivanja žena i pomoć žrtvama: korištenje fondova EU (kao što je evropski program “Daphne”, Program doživotnog učenja i Mladi u akciji, te budući Fond za azil i migracije) kako bi se podržale aktivnosti borbe protiv obrezivanja žena, podigla svijest o ovom problem, osnažile žene i djevojčice migranti, te obučili zdravstveni radnici i struča lica koja rade sa žrtvama. Tokom 2013. godine, Komisija je distribuirala 2,3 miliona evra za projekte namijenjene borbi protiv obrezivanja žena;   

Djelotvornije krivično gonjenje u zemljama članicama: podrška primjeni važećih nacionalnih zakona koji zabranjuju obrezivanje žena putem analize krivičnih zakona i dosad procesuiranih sudskih predmeta, distribuiranje informativnih materijala za praktičare iz oblasti prava, te ostvarivanje prava žrtava na stručnu pomoć prema zakonima EU;  

Zaštita žena u rizičnoj grupi na teritoriji EU: garantovanje adekvatne primjene pravila EU o azilu (naročito revidirane Direktive o kvalifikacijama i Direktive o postupku odobravanja azila) kako bi se garantovala zaštita ugroženim ženama, podigla svijest stručnih lica koji rade na pitanjima azila i podstakle zemlje članice da djeci i ženama kojima prijeti rizik  omoguće raseljavanje putem pružanja podrške u sklopu Evropskog fonda za izbjeglice i budućeg Fonda za azil i migracije. 

Rad na eliminisanju obrezivanja žena na globalnom nivou: kandidovanje pitanja obrezivanja žena u bilateralnom dijalogu sa relevantnim partnerskim zemljama, saradnja sa Afričnom unijom i Ujedinjenim nacijama u cilju promovisanja globalne inicijative protiv obrezivanja žena, zagovaranje kvalitetnije nacionalne pravne regulative i podrška inicijativama civilnog društva u pogođenim zemljama, obuka i smjernice za osoblje delegacija EU po pitanju obrezivanja žena. 

Kako bi se osiguralo praćenje različitih akcija i njihov kontinuitet na političkoj agenda, Komisija se takođe obavezala da će pratiti i bilježiti napredak na godišnjem nivou u terminu oko 6. februara: Međunarodnog dana nulte tolerancije prema sakaćenju ženskih polnih organa.

Pozadina

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), sakaćenje ženskih polnih organa obuhvata sve postupke koji podrazumijevaju djelimično ili potpuno uklanjanje ženskih spoljnih genitalija ili neku drugu povredu ženskih polnih organa u nemedicinske svrhe.  

Obrezivanje žena se obavlja iz kulturnih, vjerskih i/ili društvenih pobuda na mladim djevojčicama u dobi od rođenja do 15. godine. Obrezivanje žena predstavlja oblik zlostavljanja djece i nasilja nad ženama i djevojčicama; ono ima teške kratkoročne i dugoročne fizičke i psihološke posljedice.

U zemljama EU u kojima žive žene ili djevojčice koje su žrtve ili kojima prijeti rizik od obrezivanja, ova praksa se uglavnom obavlja za vrijeme njihovog boravka u zemlji porijekla, ali postoje pokazatelji da se obrezivanje žena praktikuje i na teritoriji EU.

Nedavni izvještaj Evropskog instituta za ravnopravnost žena (EIGE) konstatovao je da žrtve, ili potencijalne žrtve obrezivanja, žive u najmanje 13 zemalja EU: Austriji, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Španiji, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Međutim, takođe je ukazano na potrebu za pribavljanjem čvrstih podataka koji bi poslužili kao osnova za rješavanje problema.  

Evropska komisija je 21. septembra 2010. godine usvojila “Strategiju ravnopravnosti žena i muškaraca za period 2010. – 2015.”, u kojoj je izložena lista prioriteta po pitanju ravnopravnosti žena, uključujući zaustavljanje nasilja po osnovu pola. Strategija sadrži poseban osvrt na borbu protiv obrezivanja žena. Dana 6. februara 2013. godine, kad se obilježava Međunarodni dan protiv sakaćenja ženskih polnih organa, Evropska komisija je podvukla svoju snažnu predanost borbi protiv ove izrazito štetne prakse. 

6. marta 2013. godine, potpredsjednica Reding i komesar Sesilija Malmstrom su se pridružile aktivistima za ljudska prava pozivajući na nultu toleranciju prema obrezivanju žena, i to tokom okruglog stola na visokom nivou na temu načina na koji Evropska unija može pomoći zemljama članicama u zaustavljanju ove prakse. Komisija je najavila da će podržati aktivnosti zemalja članica sa 3,7 miliona evra kako bi se podigla svijest o nasilju nad ženama, kao i dodatnih 11,4 miliona evra za NVO i ostale koji rade sa žrtvama. Takođe je najavila održavanje javnih rasprava po pitanju obrezivanja žena, čiji su rezultati pomogli u pripremi današnjeg saopštenja o politici.

Eliminisanje obrezivanja žena zahtijeva provođenje niza aktivnosti koje se usmjerene na sakupljanje podataka, prevenciju, zaštitu djevojčica u riziku, krivično gonjenje počinilaca i pružanje usluga žrtvama, navodi se u izvještaju. Žrtve obrezivanja se mogu pozvati na zaštitu u skladu sa Direktivom EU o pravima žrtava, koja je usvojena 4. oktobra 2012. godine i koja izričito navodi obrezivanje žena kao oblik nasilja po osnovu pola.

Mada u svim zemljama članicama postoje zakonske odredbe za krivično gonjenje počinilaca obrezivanja žena, bilo u okviru opštih ili posebnih krivičnih zakona, vrlo rijetko se pokreću krivični predmeti. Razlog za to su poteškoće u otkrivanju slučajeve, pribavljanju dovoljnih dokaza, nerado prijavljivanje krivičnog djela i, iznad svega, nedostatak znanja o sakaćenju ženskih polnih organa. 

U posebnom izvještaju instituta EIGE, navedeni su brojni primjeri optimalne prakse u borbi protiv obrezivanja žena iz devet zemalja članica, kao što su: 

Holandski projekat za sprečavanje obrezivanja žena koji radi na povezivanju zdravstvenih radnika, policije, škola, službi za zaštitu djece i organizacija za migrante;

Francuska organizacija koja radi na pokretanju krivičnih prijava zbog obrezivanja žena i koja djeluje u svojstvu “građanske strane” u sudskim procesima;

Specijalizovana zdravstvena služba u UK u čijem sastavu je 15 ambulanti koje se bave posebnim potrebama žena koje su bile žrtve obrezivanja. 

Kompletan strateški dokument možete pročitati ovdje.

Europa.ba