JoinEUsee > PENTA – EU projekat stipendiranja i mobilnosti Erasmus Mundus

JoinEUsee > PENTA – EU i Jugoistočna Evropa: Učešće, razmjena i umrežavanje u Transnacionalnom savezu za internacionalizaciju visokog obrazovanja

JoinEUsee > PENTA je šema stipendiranja između EU i Zapadnog Balkana. Sufinansira je Izvršna agencija Europske komisije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu u okviru inicijative Erasmus Mundus 2009-2013, programa za mobilnost i saradnju u oblasti visokog obrazovanja za cijeli svijet. Podržava mobilnost na svim nivoima visokog obrazovanja, uključujući mobilnost studenata (dodiplomskih, master, doktorskih i post-doktorskih studija) ali i osoblja (akademskog i administrativnog).

Erasmus Mundus JoinEUsee > PENTA stipendije uključuju mjesečnih troškove za životne potrebe, putne troškove, troškove osiguranja i školarine. Finasiranje stipendija za tokove mobilnosti je moguće samo između partnerskih zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana. Erasmus Mundus JoinEUsee > PENTA partnerstvo funkcioniše u skladu sa ciljevima programa Erasmus Mundus Action 2. Program nastoji doprinijeti ostvarivanju boljeg razumijevanja i međusobnog obogaćivanja između EU i trećih zemalja u području visokog obrazovanja i društva u cjelini.

Za detaljnije informacije o ciljevima projekta pogledajte web stranicu JoinEUsee > PENTA.

Europa.ba