Kako vidite evropsku perspektivu BiH kako se približavamo novoj godini?

Stevan Stančić,  Čelinac

Očekujem da u nadolazećoj godini EU profiliše i konkretizuje svoju politiku prema BiH, a da naši političari uzvrate istom mjerom. Volio bih da se riješi slučaj Sejdić-Finci i uspostavi prihvatljiv model za izbor člana Predsjedništva, da se granice sa susjedima, prevashodno sa Hrvatskom, ratifikuju i time otklone potencijalni nesporazumi i ucjenjivanja kao što je to bio slučaj između Hrvatske i Slovenije. Ne bih želio da vidim mehanizam za ukidanje vizne liberalizacije na djelu, već potpuno otklanjanje bilo kakvog prekograničnog limitiranja. Više investicija od strane EU članica koje će povećati finalnu proizvodnju u sektorima gdje posjedujemo sirovine i prirodne potencijale, drvo, električna energija, rude, voda, poljoprivreda itd. Iskreno se nadam da će u sljedećoj godini oslabiti trenutni uspon desničarskih političkih opcija u EU koje mogu ugroziti njeno proširenje. I moja najveća želja je da u BiH konačno počnemo rješavati ekološke probleme, prvenstveno uticaj klimatskih promjena, i da nam evropski susjedi pomognu u tome. Bilo bi lijepo da BiH pobjedi na Eurosongu, ukoliko zaslužimo i 2015. godine organizujemo Eurosong na otvorenom u Čajniču ili na Kupresu. Zašto da ne? Moguće je!

Sanela Agačević,  Zenica

Na žalost, trenutno ne postoji niti jedan element koji bi u pozitivnom smjeru vodio BiH bliže evropskim integracijama. Čak i po riječima međunarodnih zvaničnika, postoje svi elementi za napuštanje odnosno prepuštanje BiH na brigu nekim drugim oblicima integracija.
Dakako, ne evropskim.
U 2014. godini nas očekuju izbori od kojih, realno, ne možemo puno očekivati, jer će se na istim pojaviti iste političke stranke i ideologije, a koje do sada nisu uspjele niti su željele uspjeti naći političko rješenje u BiH. Da bi došlo do eventualnih promjena, koje bi nam makar dale nadu u približavanje Evropskim integracijama, potrebna je pojava potpuno novih, zdravih snaga. Međutim, bojim se da ovo sve vodi ne ka Evropskim integracijama neko čak u neki besputni sistem čvrste ruke.

Vedran Ševčuk, Banja Luka

I ne vidim je. Ja iskreno ne vidim neki veliki pomak Bosne i Hercegovine u narednoj 2014. godini. Političari samo obećavaju, a nisam primijetio nikakav pomak ni u zadnjoj godini, tako da sam pesimista i za narednu. Kažu da na mladima budućnost ostaje. Nažalost jedini izlaz za mlade vidim “bježanjem” iz države, jer su nam opcije za uspjeh ovdje malene sve dok pozicija i opozicija pozivaju na vjeru i nacionalizam prilikom izbora i time uspiju skupiti glasove. Za što opet krivim narod koji glasa za iste. Umjesto da urade nešto i time prvenstveno nama mladim obezbjede bolju perspektivu u našoj državi, a samim time i bolju perspektivu države. Neka nam je sa srećom!

Europa.ba