Proširenje EU: Put naprijed nakon SOP-a

Komesar za proširenje i politiku susjedstva, Štefan Füle, danas je učestvovao na sjednici Savjeta za opšte poslove. Evo šta je izjavio nakon sastanka:

Dobro veče!

Dozvolite mi da kažem par riječi o segmentu Savjeta za opšte poslove koji se odnosi na proširenje.

Pozdravljam punu podršku Savjeta našem pristupu rješavanju osnovnih pitanja. Vladavina prava će i dalje biti u središtu procesa proširenja i pomoći ćemo zemljama sa statusom kandidata i potencijalnog kandidata da ubrzaju svoje napore na unapređenju ekonomskog upravljanja i konkurentnosti.

O Srbiji i Kosovu: Čestitam obojici premijera na izvanrednim naporima koje su ove godine uložili u normalizaciju odnosa, uz stručnu pomoć Cathy Ashton. Drago mi je da je Savjet priznao ove napore. Usvajanje okvira pregovora je važan iskorak za Srbiju. Sada ćemo u kratkom roku pripremiti prvu međuvladinu konferenciju, koja je planirana za 21. januar. Ubrzaćemo tekuće pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. Uvjeren sam da ćemo ove pregovore moći da zaključimo na proljeće.

U Albaniji je ove godine došlo do značajnog napretka, kako je Savjet danas priznao: međustranački konsenzus, koji je doveo do usvajanja ključnih mjera u vezi sa pravosuđem, parlamentom i javnom upravom; nesmetano održavanje izbora u junu takođe je značajan iskorak za Albaniju; dalji koraci preduzeti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Posebno su pohvaljeni intenzivirani napori nove vlade u sferi vladavine prava i novi zamajac reformi. Imamo jasno definisan susret za juni, gdje očekujem da će Albanija, ako bude dobro napredovala kao do sada, dobiti status kandidata. Sada je na Albaniji – vladi, opoziciji i organima vlasti zajedno – da do tog datuma postignu impresivne rezultate.

Ovu godinu završavamo novim napretkom u odnosima između EU i Turske. Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma o readmisiji obilježen je početak dijaloga u pravcu liberalizacije viznog režima, koji će donijeti konkretne koristi i evropskim i turskim državljanima. To je dobrodošao razvoj događaja koji će donijeti novu dinamiku u našim odnosima i omogućiti da održimo tempo postignut otvaranjem novog pregovaračkog poglavlja prošlog mjeseca. Drago mi je što je Savjet prepoznao da EU treba da ostane sidro reformi u Turskoj, posebno u domenu vladavine prava i osnovnih prava i sloboda.

Pozdravljam uspješno otvaranje novog pristupa unutrašnjim poslovima i pravosuđu i osnovnim pravima u Crnoj Gori. Ova poglavlja otvaramo sutra na pristupnoj konferenciji. To zahtijeva duboke i trajne političke reforme. Napredak u ovim oblastima odrediće tempo pregovora.

Međutim, ne mogu da sakrijem bojazan u pogledu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Nadali smo se da ćemo moći da osiguramo dogovor o novom pristupu angažovanja EU u ovoj zemlji. Savjet je odlučio da se vrati na ovo pitanje na osnovu novih informacija Komisije o daljem napredovanju u kontekstu dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja, uključujući sprovođenje dogovora od 1. marta i o vidljivim koracima preduzetim sa ciljem promovisanja dobrosusjedskih odnosa. Nadam se da će ova zemlja iskoristiti naredne mjesece za napredovanje u reformama i raditi sa svim partnerima na prevazilaženju postojeće situacije, kako bi uskoro mogla da napravi sljedeći korak na svom evropskom putu.

Takođe, moram da podijelim ozbiljnu zabrinutost Savjeta u pogledu činjenice da je proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine u zastoju. Lično sam uložio veliki broj sati u razgovore sa političkim liderima zemlje o različitim opcijama, tražeći put naprijed. Prešli smo dug put. Međutim, politički predstavnici Bosne i Hercegovine takođe moraju da naprave završni korak i postignu održiv dogovor o izvršenju presude u predmetu Sejdić – Finci. To je od suštinskog značaja za Bosnu i Hercegovinu da bi krenula naprijed na evropskom putu.

Europa.ba