Prva pristupna konferencija sa Srbijom

Pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji otvoreni su danas na prvom sastanku u okviru Pistupne konferencije na ministarskom nivou.

Ovo je nastavak odluke Savjeta za opšte poslove od 25. juna 2013. godine o otvaranju pregovora, koju je Savjet za opšte poslove potvrdio 17. decembra 2013, Evropski savjet usvojio 19/20. decembra 2013. godine.

Na čelu delegacije EU nalaze se potpredsjednik grčke vlade i ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos. Delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić, uz prisustvo prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i ministra za evropske integracije Branka Ružića. Evropsku komisiju predstavlja Štefan Füle, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva.

Sebastian Kurz, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije, Titus Corlățean, ministar spoljnih poslova Rumunije, Michael Roth, ministar spoljnih poslova, Savezna uprava inostranih poslova Njemačke, Thierry Repentin, ministar za evropske poslove Francuske, Enikő Győri, državni sekretar za evropske poslove, Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske, i Vesna Pusić, prvi zamjenik predsjednika vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, takođe su učestvovali na pristupnoj konferenciji.

Srbija je već blizak partner EU u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja zapadnog Balkana. Kako je Savjet konstatovao u svojim zaključcima od 25. juna i 17. decembra 2013. godine, koje je usvojio Evropski savjet 27/28. juna i 19/20. decembra 2013, Srbija je postigla nužan stepen ispunjenosti kriterijuma za članstvo, a naročito ključne prioritete u smislu preduzimanja koraka ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Kosovom.*

Srbija je u dovoljnoj mjeri ispunila političke kriterijume i uslove iz Procesa stabilizacije i pridruživanja i preduzela značajne korake ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije.

Srbija bi trebalo da bude u stanju da preuzme obaveze koje proizlaze iz članstva u srednjoročnom periodu u skoro svim oblastima evropskog zakonodavstva.

Na sastanku je EU predstavila okvir pregovora, koji je Savjet prihvatio 17. decembra. Okvir pregovora odražava iskustva stečena u ranijim rundama proširenja i aktuelnim pregovorima o pristupanju, kao i nove evropske propise, a adekvatno odražava vlastite zasluge i specifične karakteristike Srbije. Pregovori su usmjereni na to da Srbija integralno usvoji evropske pravne tekovine i obezbijedi njihovu punu primjenu i sprovođenje. Naročito su uzeti u obzir novi pristup i iskustva stečena u pogledu poglavlja Pravosuđe i osnovna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i kontinuirano angažovanja Srbije i koraci koje je preduzela ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Kosovom. Ovaj proces će obezbijediti da i Srbija i Kosovo nastave da se kreću na svom evropskom putu, gdje nijedna strana neće blokirati drugu u njenim nastojanjima. To bi postepeno trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Opšti stav EU o pristupnim pregovorima sa Srbijom, uključujući okvir pregovora, može se naći u sljedećem dokumentu  AD 1/14.

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244/1999 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Europa.ba