EBRD je usvojila novu strategiju za Bosnu i Hercegovinu

Odbor direktora EBRD-a usvojio je novu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj se navode prioriteti Banke u zemlji u narednom trogodišnjem periodu.

Nova strategija naglašava ulogu privatnog sektora u unapređenju života ljudi i naglašava opredijeljenost EBRD-a da podrži njegov razvoj i rast u korist svih građana zemlje.

U novoj strategiji EBRD postavlja prioritete u domenu podrške razvoju privatnog sektora, gdje se najbitnijim smatra unapređenje privrednog ambijenta. EBRD će akcenat staviti na internu ekonomsku integraciju zemlje, njeno integrisanje u region i nastaviće da koordinira svoje aktivnosti sa partnerima iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.

U periodu koji obuhvata nova strategija, EBRD će se usmjeriti na rješavanje sljedećih izazova:

Restrukturisanje i širenje domaćeg privatnog sektora: EBRD će se usmjeriti na domaća i strana preduzeća u pogledu investicija u zemlju i obezbijediti sredstva za finansiranje restrukturisanja i širenja manjih domaćih preduzeća. Banka će obezbijediti kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća putem domaćih banaka, mikrofinansiranja i nefinansijske podrške.

Ostvarivanje boljih veza sa širim regionalnim tržištima: EBRD će podržati privatne investicije, veće trgovinske tokove i infrastrukturna unapređenja, čime će se produbiti regionalna integracija. Banka će podsticati veće angažovanje privatnog sektora u nadgradnji javne infrastrukture i staviti snažan akcenat na unapređenje standarda do postizanja normi EU.

Promovisanje efikasnijeg i održivijeg korišćenja resursa: EBRD će obezbijediti finansiranje unapređenja efikasnosti korišćenja energije i resursa za velike korporativne klijente u privatnom i javnom sektoru, kao i za restrukturisanje i komercijalizaciju opštinskih komunalnih službi i nastaviti sa aktivnim dijalogom o politikama.

EBRD je do danas investirala više od 1.6 milijardi eura putem 110 projekata u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na razvoju infrastrukture, podršci malim i srednjim preduzećima i jačanju finansijskog sektora.

Da biste otvorili novu strategiju EBRD za BiH, kliknite ovdje

Europa.ba