Napredak Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u 2013. godini

Lideri EU moraju da pokažu veću posvećenost Bosni i Hercegovini, odrede datum za otvaranje pristupnih pregovora između EU i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i nastave razgovore sa Crnom Gorom, pod uslovom da se reforme nastave, kažu članovi Evropskog parlamenta u rezoluciji koja je usvojena u četvrtak.

Potrebna je veća posvećenost Bosni i Hercegovini

Članovi EP su duboko zabrinuti zbog daljeg nepostojanja vizije kod političkih lidera tri nacionalne zajednice. Naglašavaju da ustavna reforma, kojom treba da se pojednostavi složena i neefikasna institucionalna arhitektura iz Dejtonskog sporazuma, ostalje ključna da bi zemlja postala efektivna i potpuno funkcionalna država. Traže od lidera EU da ikažu veće interesovanje i ličnu posvećenost ovoj zemlji.

„Da bi se postigao napredak na putu ka EU, politički lideri u Bosni i Hercegovini treba da iznađu način saradnje i napredovanja na reformskom putu. Drugi suštinski faktor evropske budućnosti zemlje je izmjena ustava radi usvajanja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci o diskriminaciji manjina”, rekla je Doris Pak, izvjestilac (EPP, DE).

Datum za početak pristupnih pregovora sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom

Članovi EP još jednom pozivaju Savjet da odredi datum za početak pristupnih pregovora između EU i Skoplja, naglašavajujući da bi dalje odlaganje moglo predstavljati rizik po regionalnu stabilnost. Smatraju da treba riješiti bilateralna pitanja, najbolje prije početka pregovora, i pozivaju na konkretnije rezultate u odnosima između Atine, Sofije i Skoplja. Članovi parlamenta smatraju da garantovanje slobode izražavanja predstavlja osnovni izazov za zemlju i da Skoplje mora da garantuje slobodu medija.

Ričard Hauit (Richard Howitt, S&D, UK), izvjestilac za ovu zemlju, kaže: „Apelujem na Atinu da iskoristi predsjedavanje Evropskom unijom i nađe način da ostvari napredak sa Skopljem i okonča pat-poziciju“. Nadam se da će apel an Evropsku komisiju da zemlji dodijeli status funkcionalne tržišne ekonomije u mom izvještaju dovesti do promjene tamo gdje je promjena hitno potrebna.

Potreban brz napredak u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom

Članovi EP žele da vide brz napredak u pristupnim pregovorima sa Podgoricom, pod uslovom da se reforme nastave. Međutim, duboko su zabrinuti zbog zastrašivanja, prijetnji i napada na novinare i pozivaju da se veći napori ulože u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Smatraju da se mora povećati povjerenje javnosti u izborni sistem i demokratske strukture.

Čarls Tenok (Charles Tannock, ECR, UK), izvjestilac za Crnu Goru, rekao je sljedeće: „Smatram da će velika većina prihvatiti moj izvještaj o Crnoj Gori kao glas povjerenja u ovu zemlju. Iako je sigurno da su ključni izazovi i dalje pristuni, moramo nastaviti da radimo sa našim partnerima iz Crne Gore kako bi zemlja održala impresivan nivo napretka i sprovela reforme neophodne za evropske integracije koje zaslužuje”.

Rezolucija o Bosni i Hercegovini usvojena je sa 468 glasova za, 80 glasova protiv i 35 uzdržanih.

Rezolucija o Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji usvojena je sa 486 glasova za, 55 glasova protiv i 29 uzdržanih.

Rezolucija o Crnoj Gori usvojena je sa 474 glasova za, 42 glasa protiv i 34 uzdržanih.

Europa.ba