Osnaživanje društveno-ekonomskog položaja žene u euro-mediteranskom regionu: UfM održava konferenciju sa ciljem utvrđivanja i promovisanja projekata

Konferencija je nastavak Treće ministarske konferencije o jačanju uloge žene u društvu u organizaciji Unije za Mediteran, održane u Parizu 11. septembra 2013. godine. Ministri su podržali izradu projekata o osnaživanju žena i podstakli Sekretarijat UfM da utvrdi, promoviše i pomogne finansiranje regionalnih projekata.
 
Brisel, 28. februar 2014.
U okviru mandata Treće ministarske konferencije o jačanju uloge žene u društvu u organizaciji Unije za Mediteran (Pariz, 11. septembar 2013) i sa ciljem podsticanja realizacije projekata i inicijativa u toj oblasti, Sekretarijat Unije za Mediteran organizuje projektnu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Osnaživanje društeno-ekonomskog položaja žene: projekti za napredak” 26. i 27. marta u svom sjedištu u Barseloni.

Glavni cilj konferencije je stvaranje impulsa za osnaživanje društveno-ekonomskog položaja žena u regionu putem uvezivanja političkih obaveza preuzetih Pariskom ministarskom deklaracijom i glavnim razvojnim inicijativa i projektima na terenu. Konkretnije, cilj konferencije je:

• utvrditi prioritetne inicijative, programe i sredstva u polju jačanja društveno-ekonomskog statusa žena u regionu;

• pomoći da se ostvari snažnija sinergija i koherentnost među ključnim akterima u evro-mediteranskom regionu i obezbijediti institucionalnu i finansijsku podršku za konkretne projete i inicijative kojima se unapređuje društveno-ekonomski položaj žene;

• podsticati podnošenje prijedloga regionalnih projekata Sekretarijatu UfM.

Ova dvodnevna međunarodna konferencija okupiće oko 200 predstavnika različitih aktera, uključujući vlade, međunarodne razvojne agencije, međunarodne organizacije koje rade na osnaživanju žene i ravnopravnosti polova, privatni sektor i građansko društvo, kao i promotere aktuelnih i potencijalnih projekata na regionalnoj saradnji koje promoviše Unija za Mediteran.

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA PROJEKATA U OBLASTI RODNIH POSLOVA SEKRETARIJATU UfM

U nastojanjima da se uspješno obezbijede konkretni rezultati konferencije i ženama dâ istaknutija uloga u društvu putem promovisanja izvodljivih projekata na regionalnoj saradnji, Sekretarijat Unije za Mediteran poziva sve zainteresovane aktere koji rade na osnaživanju društveno-ekonomskog položaja žene da podnesu prijedloge konkretnih projekata na ocjenu radi potencijalnog usvajanja i označavanje od strane država članice Unije za Mediteran.

 Prijedlozi će se ocjenjivati prema projektnim kriterijumima Unije za Mediteran i predstaviti učesnicima konferencije, odnosno, potencijalnim donatorima i projektnim partnerima.

Sve informacije o načinu podnošenja projekata Sekretarijau UfM, opštim projektnim kriterijumima i obrascima mogu se naći na adresi: http://ufmsecretariat.org/how-to-submit-a-project.

 
Internet prezentacija konferencije: http://ufmsecretariat.org/women-empowerment-conference/

O UfM
Unija za Mediteran (UfM) je međuvladina institucija koja okuplja 43 zemlje: 27 država članica EU i 15 zemalja jugoistočnog Mediterana. Predstavlja platformu za politički dijalog, koordinaciju, saradnju i postizanje konsenzusa.

Sekretarijat Unije za Mediteran, osnovan u Barseloni 2010. godine, u središtu pažnje ima realizaciju projekata i inicijativa na regionalnoj saradnji u oblastima kao što su: energetika, životna sredina, obrazovanje, saobraćaj, razvoj privrede i socijalni poslovi. Sekretarijat radi u uskoj saradnji sa vladama i aktivnom mrežom evro-mediteranskih partnera i pomaže promoterima projekata tokom cjelokupnog projektnog ciklusa, od tehničke pomoći do realizacije projekta, uključujući finansijsko planiranje i prikupljanje sredstava.

Europa.ba