Izjava visoke predstavnice Ketrin Ešton povodom 8. marta 2014, međunarodnog dana žena

Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Komisije, danas je dala sljedeću izjavu:
 
Danas, povodom međunarodnog dana žena, slavimo pravu transformaciju u ženskim pravima, kojoj je svijet svjedok, zahvaljujući i individualnim dostignućima i našem zajedničkom učešću u političkom životu. Žene su napravile veliki napredak, ali je još uvijek dug put do svijeta bez diskriminacije na osnovu spola. Svi imaju pravo na jednak pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama i šansu da postanu punopravni učesnici u političkom životu, što je i suštinski element demokratije. Dugoročna stabilnost i razvoj može se postići samo ako se pitanje nasilja i diskriminacije nad ženama riješi.

Evropska unija ostaje posvećena promociji ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena. Trenutno Evropska unija finansira oko 200 projekata i inicijativa širom svijeta koje imaju za cilj da pomognu ženama da iskoriste prednost obrazovanja i zdravstvene zaštite, rada i života bez nasilja i diskriminacije, te da preuzmu svoje zasluženo mjesto u društvu. Prava svih žena i djevojaka su univerzalni prioritet za Evropsku uniju i to se ogleda u trenutnim raspravama o okviru za iskorjenjivanje siromaštva i održivog razvoja za period poslije 2015. godine.

Gdje žene napreduju, društva napreduju; gdje žene pate, pate i društva u kojima one žive. Imala sam privilegiju susresti mnoge inspirativne žene koje su svojim radom i odricanjima odigrale izvanrednu ulogu u istoriji svojih zemalja. Danas odajem počast tim ženama, čija je hrabrost i odlučnost popločala put za buduće generacije.

Europa.ba