Izjava šefova država i vlada o Ukrajini

1. Danas smo se sastali sa premijerom Ukrajine, Arsenijem Jacenjukom, koji nas je izvijestio o situaciji u zemlji. Pozdravljamo hrabrost i izdržljivost ukrajinskog naroda koji su pokazani u prethodnim nedjeljama i mjesecima.

2. Podržavamo zaključke donesene na zasijedanju Saveta 3. marta. Najoštrije osuđujemo ničim izazvano narušavanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Ruse Federacije i apelujemo na Rusku Federaciju da smjesta povuče oružane snage u područje njihovog trajnog stacioniranja, koje je u skladu sa važećim sporazumima. Apelujemo na Rusku Federaciju da pod hitno obezbijedi pristup međunarodnom nadzoru. Rješenje za krizu u Ukrajini mora biti zasnovano na teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, kao i na strogom pridržavanju međunarodnih standarda. Smatramo da se odluka Vrhovnog savjeta Autonomne pokrajine Krima da održi referendum o budućem statusu pokrajine kosi sa ukrajinskim ustavom i da je stoga nezakonita.

3. Evropska unija održava odnose sa Ukrajinom i Ruskom Federacijom i spremna je da stupi u otvoreni dijalog sa njima. Unija ima veliku odgovornost u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i napretka u Evropi. Slijedićemo ove ciljeve koristeći se svim raspoloživim sredstvima i tražićemo od predstavnika EU da pokrenu sve neophodne inicijative. Evropska unija će učestvovati i u multilateralnom mehanizmu koji se priprema u cilju smirivanja situacije, a koji za cilj, između ostalog, treba da ima izgradnju povjerenja među učesnicima, nadzor nad teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, zaštitu građana od zastrašivanja, poštovanje prava manjina, pomoć u u pripremanju slobodnih i pravednih izbora, kao i nadzor tokom primjene sporazuma i obaveza.

4. Zajednički cilj Evropske unije i Ruske Federacije, kao odnosa zasnovanog na zajedničkom interesu i poštovanju međunarodnih obaveza, mora biti brzo obnovljen. Izazvalo bi žaljenje ako Ruska Federacija ne bi uspjela da se kreće u tom smjeru, a naročito ako bi nastavila da odbija učešće u konstruktivnom dijalogu sa Vladom Ukrajine. Danas smo odlučili da pokrenemo određene aktivnosti, uključujući i one predviđene odlukom Savjeta od 3. marta, prvenstveno da prekinemo bilateralne razgovore sa Ruskom Federacijom o pitanjima viza, kao i razgovore o Novom sporazumu. Podržavamo odluku evropskih članica Grupe G8 da otkažu učešće u pripremama Samita G8 do daljeg.

5. Do rješenja krize trebalo bi doći putem pregovora između vlada Ukrajine i Ruske Federacije, kao i kroz moguće multilateralne mehanizme. Ovakvi pregovori trebalo bi da otpočnu u narednih nekoliko dana i da daju rezultate u ograničenom vremenskom okviru. U nedostatku rezultata, Evropska unija će odlučiti o dodatnim mjerama, kao što su zabrana putovanja, zamrzavanje sredstava i otkazivanje Samita EU i Rusije. Komisija i Evropska služba za spoljne poslove nastaviće sa radom na ovim mjerama. Svaki sljedeći korak Ruske Federacije u destabilizaciji situacije u Ukrajini mogao bi da izazove teške i dalekosežne posljedice po odnose Evropske unije i njenih zemalja članica sa Ruskom Federacijom, a ove posljedice će se odnositi i širok spektar privrednih oblasti.

6. Evropska unija pohvaljuje odmjereni odgovor koji je do sada davala Vlada Ukrajine. Podstičemo ukrajinske vlasti da putem inkluzivnog procesa ulože napore u cilju održavanja slobodnih i pravednih izbora, da ubrzaju reformu ustava i da pokrenu istragu o svim činovima nasilja. Napori treba da dopru do svih regiona Ukrajine i do svih društvenih grupa, ali i da obezbijede poštovanje nacionalnih manjina, oslanjajući se na stručnu pomoć Savjeta Evrope i OEBS-a.

7. Stojimo uz Ukrajinu i obavezujemo se da ćemo pružiti snažnu finansijsku podršku. Pozdravljamo i sveobuhvatni paket koji je predstavila Komisija i pozivamo sva tijela Savjeta da ga primijene u kratkom roku. Podrška  MMF-a biće od presudne važnosti u otključavanju pomoći Evropske unije. Glavni prioritet sada jeste vraćanje makroekonomske stabilnosti uspostavljanjem jakih fiskalnih, monetarnih i kursnih politika. Istovremeno, pozivamo vladu da hitno pokrene ambiciozan skup strukturnih reformi, uključujući i  borbu protiv korupcije i poboljšanje transparentnosti. Pozdravljamo odluku Savjeta da zamrzne i oduzme sredstva lica koja su identifikovana kao odgovorna za zloupotrebu državnih fondova. Takođe smo spremni da odmah odgovorimo na pozive za humanitarnom pomoći.

8. Evropska unija i Ukrajina su već napravile važan korak u produbljivanju odnosa parafiranjem Sporazuma o pridruživanju, koji uključuje i priključivanje Dubokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine. Potvrđujemo zainteresovanost Evropske unije za potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju, koji uključuje i priključivanje Dubokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine. Pošto je ovo pitanje od prioriteta, vrlo brzo ćemo potpisati i sve političke dokumente. Evropska unija namjerava da usvoji unilateralne mjere kojima bi omogućila Ukrajini da ima suštinske koristi od Duboke i sveobuhvatne zone slobodne trgovine. Ovakve mjere podrazumijevaju i primjenu odredbi vezanih za uvoz robe po sniženim carinskim stopama i otvaranje kvota putem takozvanih autonomnih trgovinskih mjera.

9. Evropska unija potvrđuje posvećenost poboljšanju kontakata između građana Evropske unije i Ukrajine, na primjer kroz proces liberalizacije viznog režima, koji je u skladu sa uslovima iz okvira Akcionog plana za liberalizaciju viza.

10. Energetika i energetska bezbjednost su važan dio spoljnih odnosa Unije. Nastavićemo napore u osiguravanju snabdijevanja. Takođe pozivamo na efikasnu i konzistentnu primjenu Trećeg energetskog paketa od strane svih učesnika na evropskom energetskom tržištu. Evropska unija i dalje stoji na raspolaganju da pomogne Ukrajini u obezbjeđivanju snabdijevanja energijom kroz dalju diversifikaciju, bolju energetsku efikasnost i efikasno povezivanje sa Evropskom unijom.

11. Evropska unija izražava želju za daljim jačanjem političke povezanosti sa Gruzijom i Moldavijom. Potvrđujemo naš cilj da najkasnije do kraja avgusta 2014. godine potpišemo Sporazum o pridruživanju, koji uključuje i Duboku i sveobuhvatnu zonu slobodne trgovine, a koji smo parafirali u Vilnijusu u novembru prošle godine.

Europa.ba