Deseti evropski dan sjećanja na žrtve terorizma

Danas je  deseta godišnjica bombaških napada na željeznice u Madridu u kojima je smrtno stradala 191, a povrijeđeno najmanje 1800 osoba na svakodnevnom putu do posla. Ni nakon deset godina nisu zacijelile fizičke i mentalne povrede preživjelih. Evropska unija je 11. mart posvetila sjećanju na sve žrtve terorističkih napada u Evropi i svijetu. Teroristički napadi se mogu desiti u svakom trenutku i na svakom mjestu. EU odlučno istupa protiv svake vrste terorističkih djela i oštro osuđuje takva djela.

Povodom desetog Dana sjećanja na žrtve terorizma, Cecilia Malmström, komesar za unutrašnje poslove, je rekla:

„Na desetu godišnjicu bombaških napada u Madridu izražavamo našu sućut i solidarnost sa svim žrtvama terorističkih napada, njihovim porodicama i prijateljima. Naše misli su i sa svim žrtvama u cijelom svijetu. Žrtve i njihove porodice nose ožiljke terorističkih djela i potrebna im je naša stalna i ustrajna podrška. Oni koji su preživjeli terorističke napade i članovi porodica žrtava koje su izgubile živote mogu biti važni partneri u uređivanju pitanja sigurnosti i izgradnji otpornijeg društva.  Njihov glas je pouzdano sredstvo za osporavanje prikaza događaja iz ugla nasilnika, i oni mogu pružiti dragocjenu pomoć u borbi protiv nastojanja terorista da vrbuju nove pripadnike i radikaliziraju mlade. Na taj način doprinose izgradnji tolerantnijeg i otvorenijeg društva.“

Historijat

U novembru 2011. Komisija je usvojila Strategiju EU za unutrašnju sigurnost u kojoj su utvrđeni ključni prioriteti i aktivnosti za sigurniju Evropu. Jedno od najvažnijih pitanja koje se nameće u borbi protiv terorizma je sve veći problem nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Prepoznavši da se ta pojava nabolje može kontrolisati na nivou koji je najbliži ugroženim pojedincima u najteže pogođenim zajednicama, Komisija je u septembru 2011. pokrenula Mrežu za jačanje svijesti o radikalizaciji. Mreža pruža podršku praktičarima na terenu u lokalnim zajednicama, koji su angažovani na suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma na cijeloj teritoriji EU, te omogućava razmjenu iskustava i primjera najbolje prakse između njih.

Žrtve terorizma imaju važnu ulogu u ovoj mreži, uz posebnu radnu grupu (o glasu žrtava terorizma) oformljenu  s ciljem da omogući da se čuje riječ žrtava, da se shvate njihove pozitivne vrijednosti i osnaži njihova uloga. Drugim riječima, naglašava konkretne posljedice nasilne radikalizacije na čovjeka i to koristi za prevenciju i deradikalizaciju.

Komisija takođe osigurava finansiranje projekata i aktivnosti namijenjenih za pomoć i zaštitu žrtava terorizma.

Pored toga je 15. januara 2014. Komisija utvrdila 10 oblasti i pozvala države članice EU da u tim oblastima pojačaju aktivnosti na suzbijanju svih vrsta ekstremizma koji vodi nasilju. Podrška žrtvama terorizma je jedna od tih oblasti. (više o ovome na adresi http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/news/archives/2014/01/20140115_en.htm).

Europa.ba