Obraćanje visoke predstavnice EU Catherine Ashton po dolasku na sastanak Savjeta ministara inostranih poslova, 17. mart 2014. godine

„Dobro jutro.

Na današnjem sastanku Savjeta ministara inostranih poslova, prioritet na dnevnom redu, što vas neće iznenaditi, biće Ukrajina i rezultati takozvanog referenduma na Krimu. Ne moram nikoga podsjećati da je referendum nelegalan i prema Ustavu Ukrajine i prema međunarodnom pravu. Još jednom pozivamo Rusiju da se sastane i otvori dijalog sa ukrajinskim liderima, te pokuša da u najkraćem roku smiri situaciju. Još nismo vidjeli dokaz da se to i događa.

Ne možemo jednostavno sjediti i dozvoliti da se ovako nešto dešava. Dakle, prije svega moramo pažljivo da razmislimo kako treba da izgleda odgovor, a zatim i da odgovorimo. Rekla sam to na vanrednom sastanku koji sam sazvala prošle sedmice i ponavljam još jednom. Takođe nastojimo da Rusiji pošaljemo najjače moguće signale, kako tokom današnjeg rada, tako i kasnije ove sa sastanka sa ševima država i vlada.  Riječ je o pokušaju da obezbijedimo da shvate ozbiljnost situacije, ali i da pošaljemo znak da iskreno vjerujemo u potrebu za dijalogom i potrebu da se nađe izlaz koji bi obezbijedio teritorijalni integritet Ukrajine i dobre i snažne odnose Rusije sa Ukrajinom i Evropskom unijom. Na kraju, Ukrajinci žele da imaju dobre odnose sa Rusijom, a to želi i Evropska unija i ostatak svijeta.

Informisaću ministre o svojoj posjeti Bosni i Hercegovini, situaciji u Sarajevu, gdje pokušavamo da nađemo najbolji način da im ekonomski i politički pomognemo da krenu dalje. To je zemlja čije vođe zaista moraju da je povedu naprijed.  Obaviještena sam da je stopa nezaposlenosti mladih 60%, saslušala predstavnike građanskog društva i razloge iz kojih ljudi imaju potrebu da protestvuju.

Takođe je ovo dobra prilika da sa kolegama razgovaram o Afričkom samitu, koji će se održati sljedeće sedmice, a za koji su pripreme skoro završene.

Takođe ću podnijeti izvještaj o mojoj posjeti Iranu i večerašnjem putu u Beč na narednu rundu razgovora sa Iranom sa ciljem da se iznađe sveobuhvatno rješenje”.

Europa.ba