Koliko je važna EU podrška za razvoj poljoprivrede u BiH?

Admir Đelmo,  Jablanica

Razvoj poljoprivrede u BiH, ostvarivanje ekonomskog rasta i povećanje poljoprivredne proizvodnje te konkurentnosti poljoprivrednika na domaćem i stranom tržištu bez podrške EU je nemoguć. Neusklađenost politike i zakonodavstva, nepoštivanje prava poljoprivrednih proizvođača, sprječava razvoj poljoprivrede koja bi sigurno mogla da izvede BiH iz krize. Važnost EU za razvoj poljoprivrede u BiH je u tome da se uskladi zakonska regulativa u BiH sa evropskim državama, da se poljoprivrednim proizvođačima osiguraju sigurna sredstva za poticaje, te da se potrošačima osigura redovita opskrba hranom. 
Ti ciljevi su zajednički svim državama članicama i mogu se postići samo uz omogućavanje financijske podrške poljoprivredi i ruralnim područjima. Postoji jedno veliko evropsko tržište za poljoprivredne proizvode, pa je stoga potrebno da se uspostavi politika na evropskom nivou kako bi se osigurali pošteni uslovi za sve. Također, budžetska sredstva bolje se koriste zahvaljujući kolektivnoj politici EU-a nego što bi se to činilo s istodobno postojećim nacionalnim politikama. Zajedničkim pristupom podupiranju poljoprivrede osiguravaju se i jednaki uslovi za poljoprivrednike koji se takmiče na domaćem tržištu i u svijetu.

Vlado Cvijić,  Banja Luka

Najbolji način na koji BiH može iskoristiti strategije jeste kroz usvajanje dobre prakse drugih zemalja: strateških dokumenata, prijedloga praktičnih politika, akcijskih planova, unaprjeđenja sistema prikupljanja i praćenja kvalitativnih i kvantitativnih indikatora usklađenih sa strukturnim indikatorima EU, administrativne organizacije i efikasnosti provođenja različitih programa. U kontekstu ekonomske reforme BiH mnogo toga može naučiti i izvući iz inicijative Evropska platforma protiv siromaštva.
Kako u EU i u BiH je najveći dio tereta ekonomske krize pao na najugroženije grupe stanovništva. Stoga se područja djelovanja platforme jednostavno mogu prenijeti u kontekst BiH. To je preduzimanje mjera u čitavom spektru agrarnih politika, veće i uspješnije korištenje fondova EU u cilju podrške ruralnom zapošljavanju, promovisanje inovacija i naučno tehnoloških istraživanja u sektoru poljoprivrede, rad kroz partnerstva i iskorištavanje potencijala ruralnih područja, poboljšanje koordinacije javnih politika u partnerstvu sa tri sektora (poslovni – javni-nevladin sektor), primjena Evropske platforme protiv siromaštva sa programiranim ekonomskim regionalnim ruralnim razvojem. 
Veliki potencijal za napredak BiH krije se i u konceptu tehnoloških inovacija, koje je i EU prepoznala kao potencijalno najznačajnija sredstva privrednog oporavka. Prva aktivnost u implementaciji strategija je da vlada zemlje potpisnice kao što je BiH pripremi akcione planove, u kojima trebaju navesti na koji način će ostvariti i implementirati ciljeve održivog ruralnog razvoja. Očekujemo da Evropska komisija ponudi tehničku i finansijsku pomoć za pripremu planova, nakon kojih bi se krenulo u fazu implementacije. Ne može se poreći da su vlasti svih nivoa u BiH također počele uzimati u obzir evropske i svjetske primjere dobre prakse, ali sa sigurnošću nedovoljno i veoma sporo.

Radmilo Mihajlović, Višegrad

Svaka podrška za razvoj poljoprivrede je važna, a naročito je bitna od strane EU, jer je riječ o značajnim finansijskim sredstvima koja nedostaju BiH u budžetima na različitim nivoima vlasti. Poljoprivreda neće dugoročno biti održava i razvijati se kroz podsticaje jer se njima prikrivaju neefikasna proizvodnja, traženjem čarobnih recepata poput organske proizvodnje,malih postrojenja za preradu prehrambenih proizvoda ili modela udruživanja. 
EU podrška bi se morala prilagoditi uslovima u BiH, a također je potrebno da se i mi pripremamo, odnosno da izgradimo potrebnu strukturu i imamo dovoljno znanja za korištenje dostupnih fondova.
Stvaranje uslova za podršku poljoprivredi od strane EU fondova napravilo je plodno tlo za borbu između onih koji su za centralizaciju vlasti i onih koji poštuju trenutnu ustavnu i zakonsku strukturu, što je u potpunosti blokiralo ovaj proces.

Program Evropske unije IPARD za ruralni razvoj bi omogućio protok sredstava i njihovu dostupnost farmerima i ruralnim gazdinstvima u BiH, čime bi se postepeno poboljšavalo njihovo ekonomsko i socijalno stanje. EU podrškom BiH bi mogla da iskoristi svoje prednosti, a to su klima, geografski položaj, organska proizvodnja i da aktivira dodatne vlastite potencijale.
Europa.ba