Govor predsjednika Barossa na ceremoniji zatvaranja samita Evropske unije i Afrike

Vaše ekselencije,

Dozvolite mi da na kraju podijelim sa vama  moja razmišljanja o budućnost evropsko-afričkog partnerstva.

Dogovorili smo dosta zajedničkog rada. Usvojene političke deklaracije i mapa pute daće nam osnov za postizanje rezultata i promjenu života naših građana nabolje.

Vidjeli smo da se globalni izazovi sa kojima se susrećemo ne zaustavljaju na granicama. Iz tog razloga, smatram da nas zajednički rad čini jačim i da postižemo bolje rezultate.

Evropska unija će nastaviti da sa Afrikom radi u tijesnoj saradnji na programu pomoći, gdje će 28 milijardi evra opredijeljenih kao pomoć Africi u periodu 2014 – 2020. biti uloženo tamo gdje će se ostvariti najveći doprinos i željeni uticaj.

Takođe ćemo nastaviti rad sa kontinentom na rješavanju zastoja u rastu, kao što su nedostaci u infrastrukturi, a potrebno je da unaprijedimo investicionu klimu i regulatorno okruženje, da pomenem svega nekoliko pitanja. Naravno, značajne razlike postoje i između zemalja. One zemlje koje su iskoristile priliku da sprovedu dalekosežne reforme sada ubiru rezultate.

Međutim, bez obzira na fazu razvoja, svim zemljama su potrebne investicije; javni davaoci dugoročnih kredita, kao što su Evropska investiciona banka – tj. banka Evropske unije – igraju suštinsku ulogu.  Potrebno je da udružimo snage i mudro objedinimo bespovratna sredstva pomoći i zajmove, što će nam omogućiti da privučemo dodatne investicije, ne samo javne, nego i privatne. I dalje ćemo podsticati prosperitet i održivost putem jačanja ekonomskih, poslovnih i naučnih veza. Na primjer: kroz naš 7. okvirni program finansirano je 565 zajedničkih istraživačkih projekata, u saradnji sa afričkim partnerima. 2111 naučnika iz Afrike, 4600 studenata i 980 kadrova iskoristilo je školarine iz našeg programa Erasmus Mundus.

Možemo učiniti i više kroz budući istraživački program – Horizont 2020, program za naredni sedmogodišnji period, koji je jači u finansijskom smislu – kao i program Erasmus Plus. Pošto je investicija u ljudski kapital najbolja investicija u budućnost, danas smo o tome govorili u dijelu samita o ljudima.

Ovdje bih takođe naglasio posebnu ulogu žena i moje divljenje prema afričkim ženama. Mislim da je dr Zuma, predsjednica Afričke unije, rekla, citiram: “žene čine jednu polovinu čovječanstva, a drugu polovinu rađaju“, tako da istinski mislim da imamo posebnu odgovornost prema ženama. To će pomoći da ostvarimo održiv rast i radna mjesta. Time će se pomoći interesi naših naroda, koji su u središtu našeg strateškog partnerstva”: Kako je nas je učio Žan Mone, jedan od osnivača Evrope, citiram: „najbolje je ne tražiti ravnotežu nacionalnih interesa nego ih spajati”. Vjerujem da to važi za evropske integracije. Vjerujem da to važi i za afričke integracije. A, zašto da ne, to može biti i način objedinjavanja interesa Afrike i Evrope, naših nada, snage i slabosti. Ali, istovremeno i uvijek uz kolektivnu ideju zajedničkog jačanja.

Zahvaljujem na pažnji.

Europa.ba