Koliko je važna proevropska orijentacija političkih partija na narednim izborima?

Mak Mujadžić,  Bihać

Suprotstavljeni politički stavovi su društvene i ekonomske probleme pretvorili u političke. Sudovi i tužiteljstva su neučinkoviti i doprinose nestabilnoj situaciji i porastu kriminala u svim segmentima društva. S rekordno visokom stopom nezaposlenosti, prekomjernom javnom potrošnjom i lošom raspodjelom proračuna, s poljoprivredom na koljenima, ogromnim kamatnim stopama i nedostatkom stranih investicija, došlo je vrijeme za promjene. Nadam se da će promjena doći sa izborima, što čini pro-evropski orijentirane političke stranke jedinom prihvatljivom mogućnošću, stranke koja će se usredotočiti na reforme gospodarstva, jačanje vladavine prava, zaštite ljudskih prava i socijalnu jednakost. Pitanje je koliko se može učiniti u sistemu koji podržava podjelu zemlje, sistemu u kojem su svi zaduženi i niko nije odgovoran.

Dejan Kerleta, Istočno Sarajevo

To je jedno od bitnih pitanja o kojima političke partije ili kandidati tokom predstavljanja svojih političkih programa trebaju dati jasan i precizan odgovor o viđenju Bosne i Hercegovine u Evropskoj Uniji. Da li je to i dalje strateško pitanje za oba entiteta i šta su sve spremni uraditi kada je riječ o provođenju neophodnih reformi i usklađivanju zakona i propisa sa onima koji vladaju u EU. Također, partije bi trebale ponuditi plan na koji način bi obezbjedili sredstva iz pristupnih fondova. Neophodno je da političke partije pokažu određeni nivo poznavanja sistema funkcionisanja Evropske unije i građanima precizno predstave svoju viziju pozicije koju bi BiH trebala imati u EU. Jasno je da se mnogo toga još treba uraditi, promjeniti i naučiti kada je riječ o evropskim integracijama i evidentno je da političke partije trebaju što prije na sebe preuzeti odgovornost edukacije građana o sistemima vrijednosti, zakonskoj regulativi i propisima te rade na neophodnoj promociji i afirmisanju evropskih vrijednosti. S obzirom da je nacionalno pitanje i nacionalni interes i dalje jedno od najosjetljivijih pitanja u BiH vrlo je bitno precizno govoriti o položaju entiteta i njihovom statusu kada BiH postane dio savremene Evrope. Mislim da one partije ili kandidati koji pokažu dovoljno političke zrelosti i želje da BiH uvrste na put ka boljem sutra zaslužuju povjerenje građana.

Rasim Ibrahimagić, Živinice

Sama pro-evropska orijentacija političkih partija za predstojeće izbore neće riješiti svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju grđani BiH. Ono što je činjenica je da su sve političke partije saglasne oko evropskog puta BiH, ali je mnogo važnije ono što žele napraviti u narednom mandatnom periodu kako bi se BiH zaista i našla na tom putu. Ukoliko političke partije samo nastave da se zalažu za taj put, ali ne i da čine ono što je potrebno kako bi se taj proces ubrzao onda ni sama pro-evropska orijentacija nema svrhe.

Europa.ba