Zajednička izjava Europske unije i Bosne i Hercegovine nakon sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku u sedmom ciklusu

Predstavnici Europske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se 4. i 5. maja 2015. godine u Briselu, na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku u sedmom ciklusu od stupanja na snagu Privremenog sporazuma u 2008. godini. Ovo je bio treći sastanak Pododbora do sada u sedmom ciklusu, iako se prvi Pododbor nije mogao održati zbog unutrašnjih neslaganja u Bosni i Hercegovini. Ispred Komisije, sastankom je predsjedavao g. Peter Bekx, direktor u Općoj upravi za ekonomske i finansijske poslove, Uprava za međunarodne ekonomske i finansijske odnose, globalno upravljanje, te ispred Bosne i Hercegovine, gđa. Vera Letica, pomoćnica ministra ispred Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Vlasti Bosne i Hercegovine izvijestile su o ekonomskoj i fiskalnoj situaciji u zemlji, a Komisija je, između ostalog, dala sljedeće odgovore:

• Komisija napominje da je 2014. godina bila posebno izazovna za Bosnu i Hercegovinu, usljed obimnih majskih poplava koje su prouzročile značajne štete i gubitke u iznosu do 15% BDP-a. Osim toga, dugotrajni proces formiranja vlasti nakon Općih izbora u oktobru donio je dodatni pritisak na održavanje političke i ekonomske stabilnosti zemlje.

• Komisija pozdravlja mjere koje se poduzimaju u pravcu unaprjeđenja upravljanja budžetom tokom protekle godine, odnosno usvajanje Zakona o budžetima u Federaciji BiH kako bi se poboljšala fiskalna odgovornost i koordinacija i sa nižim razinama vlasti. Međutim, naglašena je važnost napora na unaprjeđenju učinkovitosti provedbe propisa. Komisija je pozdravila planirano usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, posebno uključujući uspostavljanje Fiskalnog vijeća i usvajanje fiskalnog pravila. Komisija potiče vlasti na rješavanje pitanja nedostataka u planiranju budžeta i fiskalne koordinacije, te dalje razvijanje srednjoročne fiskalne strategije kako bi ojačali svoju ulogu instrumenta fiskalne koordinacije.

• Istovremeno, Komisija je izrazila svoju zabrinutost u pogledu povećanja fiskalnih disbalansa, premda je prepoznato da su isti dijelom uzrokovani hitnim finansijskim izdvajanjima i aktivnostima na obnovi nakon proljetnih poplava. Upućen je poziv bh. vlastima da poduzmu potrebne korake i uspješno dovrše postojeći proces konsultacija s MMF-om čime će se postaviti temelji za novi program s Fondom. Navedeno bi se nesumnjivo pokazalo ključnim u ograničenom fiskalnom prostoru, imajući u vidu da zemlja praktično nema pristup međunarodnim tržištima kapitala.

• Komisija je naglasila da je ključni izazov za zemlju osigurati održive javne finansije na način koji stimulira rast. Štaviše, naglašeno je da su preporuke Komisije u smislu politika, koje je po prvi put bh. vlastima uputio bivši potpredsjednik Rehn krajem juna 2014. godine, a uključivale su najvećim dijelom strukturna pitanja. Komisija je ponovila da prije svega, restrukturiranje i racionalizacija javnog sektora i bolje ciljanje socijalnih naknada predstavljaju ključne preduslove za postavljanje temelja održivom rastu u zemlji koji se temelji na domaćim naporima.
 
• Komisija je istakla da Bosna i Hercegovina hitno treba unaprijediti svoj dugoročni potencijal rasta. Premda je nedavno postignut određeni napredak u unaprjeđenju poslovnog okruženja, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH, Bosna i Hercegovina se poziva da ubrza svoje napore i poduzme odlučne korake kako bi se smanjile barijere u poslovanju, olakšalo izdavanje građevinskih dozvola i smanjili parafiskalni nameti. Također je upućen poziv na rješavanje nedostataka u funkcioniranju tržišta rada i podizanja kvalitete ljudskog kapitala, čime se postavljaju temelji za samoodrživo jačanje konkurentnosti privrede.

• Vezano za interne finansijske kontrole, naglašena je važnost daljeg koordiniranog napretka u utvrđivanju potrebnog pravnog okvira, uspostavljanju kao i provedba ključnih aranžmana za finansijsko upravljanje i kontrolu, kao i potreba snažnijeg vokaliziranja političke podrške reformama. Pozdravlja se napredak zabilježen u uspostavljanju funkcije interne revizije. Međutim, razina osoblja ne smije biti preniska. U oblasti vanjske revizije, i dalje ostaje zabrinutost usljed nedostatka ustavnog utemeljenja finansijske i organizacijske nezavisnosti vrhovnih revizijskih institucija.

• Što se tiče statistike, Komisija je pozvala tri zavoda za statistiku na rješavanje preostalih metodoloških pitanja vezanih za popis stanovništva i okončanje preostale faze obrade podataka u skladu s preporukama Operacije međunarodnog monitoringa i Zakona o popisu. Također je zatraženo od bh. vlasti da okončaju zastoj u pripremama za poljoprivredni popis, po mogućnosti putem usaglašavanja zakona na državnoj razini, koji bi osigurao jedinstvenu, cjelodržavnu metodologiju i potrebna finansijska sredstva.

Europa.ba